Dewide

Så vet du om din katt älskar dig

25 Jun 2023

Om du älskar din katt och vill ge den allt den behöver för ett bra liv kan jag rekommendera att du kollar in Husdjursrevyn.se som skriver om hundar, hästar och katter. De testar och recenserar produkter för dina husdjur och du kan också fp bra tips och råd. Men hur vet du om din katt älskar dig tillbaka? Här är tecknen du ska hålla utkik efter. 

5 tecken på att din katt tycker om dig

  1. Om din katt visar magen, lägger sig på rygg när du klappar den, så är det ett bevis på tillit och kärlek. 
  2. Småjamande är ett uttryck för kärlek, och även om det kan betyda mycket annat så är ett jamande som möter dig när du kommer hem ett sätt att visa att den tycker om dig. 
  3. Du får presenter. Utekatter ger gärna bort möss, smådjur och fåglar som de tagit i byte och innekatter lämnar gärna sina leksaker eller en strumpa för att visa kärlek.
  4. En katt som stryker sig mot dig när den går förbi markera inte revir, den visar ömhet. 
  5. Om din katt tittar på dig och blinkar långsamt med båda ögonen kan det jämföras med en puss. Titta tillbaka och blinka långsamt du med för att besvara kärleksförklaringen. 

Sen kan en katt visa kärlek på andra sätt också. Med svansen till exempel. Om den står rakt upp eller är formad som ett frågetecken är det ett tecken på att den trivs. Om en katt är uppväxt med hundar kan den också vifta med svansen för att visa glädje. En svans som slår fram och tillbaka snabbt är däremot ett tecken på irritation! 

Byta skal på telefonen

23 Mar 2023

Jag funderar på att byta skal till den mobil jag har nu. Det är så att det jag har, den börjar spricka en del. Tror inte det beror på att jag valt dålig kvalitet, snarare är det så att jag använder min mobil, dagligen och flera gånger om dagen. Det är inte konstigt då att man sliter ut de skal man har, eller mobilfodral som det är vad jag har. Tänk då om jag inte haft något skydd alls runt, då hade det ju varit telefonen i sig som slitits ut. Tur det inte är så, det är ju rätt så dyrt att byta telefon. Jag köper dem inte kontant, det är för mycket pengar på en gång. Jag köper ny mobil med abonnemang.

Bra anledningar till att du bör anlita flyttstädningstjänst

24 Feb 2023

Att flytta anses vara en av livets mest stressiga upplevelser, så om du är mitt uppe i förberedelserna för att flytta till en ny adress är det sista du förmodligen tänker på att anlita en flyttstädtjänst. När allt kommer omkring, om du lämnar ditt nuvarande hem, kommer inte den nya hyresgästen bara att städa det ändå?

Men det finns faktiskt flera fördelar med att anlita flyttstädningstjänster i Malmö när du ska flytta som går utöver det faktum att det är artigt att göra. Läs vidare för att lära dig bra anledning till varför du bör anlita en städtjänst om du planerar att säga adjö till ditt nuvarande hem.

Det sparar tid och ger dig mindre stress

Att flytta är mycket jobb. Du måste sortera igenom dina personliga tillhörigheter och lägga undan föremål som ska doneras, säljas, ges bort eller slängas. Sedan är det hela processen med att packa och märka lådor och försöka få allt gjort i väntan på flyttdagen.

Som nämnts är tanken på att städa ditt hem när du försöker packa ihop ditt liv det sista du vill göra. Det är därför du kan frigöra mer tid och eliminera extra stress genom att anlita någon annan för att göra jobbet åt dig. 

Någon annan gör det smutsiga arbetet åt dig

Att städa sitt eget hem är inte alltid en trevlig upplevelse. Fett, smuts och damm kan samlas på dolda platser som bakom och under köksmaskiner. Badrummet kan också vara en grov del av hemmet att rengöra, eftersom tvålskum och hår kan byggas upp på duschväggar och runt badkarsavlopp.

En professionell städservice kan ge dig en effektiv flyttstädning i Eslöv  och de tar hand om det smutsiga arbetet åt dig. Några av de uppgifter som utförs under en checklista för en flyttstädning inkluderar ofta att skura duschen, badkaret och toaletterna, torka av socklar och skåp, rengöra diskbänkar och bänkskivor samt dammsuga och sopa alla golv.

Konstiga fakta du nog inte visste

14 Jan 2023

Internet är fyllt av en mängd konstiga och kul fakta. Här är några av dem.

Delfiner sover med ett öga öppet

Delfiner är kända för att vara ett av de smartaste djuren på planeten - möjligen för att de kan bevara sin hjärnkraft. Eftersom de ständigt måste vara på jakt efter rovdjur, har marina däggdjur utvecklat ett snyggt trick för att bibehålla partiellt medvetande även när en del av deras hjärnsömn. Forskare har testat huruvida denna "halva sömn" negativt påverkar djurens vakenhet under dagen, men har funnit att även efter fem dagars testning av deras nattliga vakenhet, har de förblivit lika vakna och uppmärksamma som någonsin.

Dammsugare var ursprungligen hästdragna

En av de tidigaste kända dammsugarna var så stor att den fick transporteras från hus till hus via en häst och vagn. Dess gigantiska slangar slogs genom kundernas fönster, och en gasdriven motor genererade suget som drog smutsen och skräpet in i en glasbehållare där åskådare kunde stirra på mängden smuts som kom från sina grannars hem.

Pandor bajsar det mesta de äter

Pandor äter i princip bara bambu, som också råkar vara otroligt svårsmält. Det betyder att dessa förtjusande djur måste äta cirka 30 pund av grejerna varje dag för att få i sig tillräckligt med näringsämnen - att avföra ungefär fyra femtedelar av vad de äter (och till och med vad de smälter är inte särskilt lätt för deras mag-tarmsystem). Dessa killar borde verkligen överväga en förändring i kosten.

Alfred Hitchcock var rädd för ägg

Spänningens mästare, som skrämde publiken med filmer som Psycho och The Birds, ansåg sig vara en ovofob – någon som var rädd för ägg. Alfred Hitchcock förklarade för en intervjuare 1963: "Jag är rädd för ägg, värre än rädd; de gör uppror mot mig. Den där vita runda saken utan några hål, och när du bryter den, inuti finns den där gula saken, rund, utan några hål …Blod är glatt, rött. Men äggula är gul, upprörande. Jag har aldrig smakat det."

Otroligt viktigt med personlig assistans

14 Oct 2022

Idag finns det rätt många personer som på ett eller annat sätt inte kan klara sig på egen hand. De har behov av personliga assistenter för att klara sin vardag på ett sätt som "alla andra". Det är tur att detta yrke finns så att inte personer sitter hemma, utan att kunna fixa vardagen. De som har rätt till personlig asssistans är personer som har behov av hjälp med de grundläggande behoven som det heter. Det är saker som vi andra tar för självklara. Att kunna klä på sig eller av sig, att tvätta sig, att äta eller till och med andas. För att få personlig assistans så ska man uppfylla en del krav samt att man måste ansöka om det hos rätt instans. Ekens personliga assistans i Malmö är ett bra val.

Söka personlig assistans

Det finns två sätt att ansöka om personlig assistans. Det hela har att göra med hur många timmars hjälp man behöver per vecka. Är det mindre än 20 timmar per vecka så ska man göra en ansökan hos sin kommun. Är det mer än 20 timmar per vecka, så ska man vända sig till Försäkringskassan. Det går att gå via ett assistansbolag med som kan hjälpa till att göra en ansökan på rätt ställe. Så är det så att du eller en anhörig har behov av hjälp i vardagen, se till att söka om att få personliga assistenter som kan hjälpa till.

Skriv ett bra personligt brev till din jobbansökan

23 Sep 2022

När du söker ett jobb så ska du dels skicka ditt CV, dels ska du bifoga ett så kallat personligt brev. Detta läses av de som ska anställa dig, eller så är det rekryterare från skillu.se. De sysslar med hållbar rekrytering. Oavsett, så är det bra att ha ett personligt brev för varje jobb du söker. Du bör alltså inte ha ett enda, likadant och skicka med alla ansökningar du gör. Du bör alltid anpassa det efter det jobb du har sökt. Ett personligt brev är en presentation av dig själv där du kan berätta om varför du är rätt person för jobbet. 

Ditt CV och ditt personliga brev bör komplettera varandra, utan att du upprepar dig. Du behöver max en A4 för ditt brev.

Saker att tänka på när du skriver ett personligt brev

Börja med att skriva en kort och slagkraftig inledning, där du förklarar vilket jobb du söker och varför just du passar för det. Du vill ju att läsaren ska fortsätta läsa! Sedan, som sagt, anpassa brevet efter det jobb du söker. Det ska vara som ett slags svar på arbetsgivarens annons.

Du bör uttrycka dig professionellt, men undvik att vara allt för formell. 

Ge exempel som lyfter fram dina egenskaper.  som noggrann? Berätta i så fall om olika situationer när du varit det. Exemplen kan vara hämtade från jobb och studier, men lika gärna något från din fritid.

Något du även ska undvika är så kallade klyschor, sånt som typ alla skriver. Exempel på det är ”stresstålig”, ”utåtriktad” eller ”gillar att ha många bollar i luften”. Dåå är det bättre att förklara på vilket sätt du är. 

Hitta ett jobb att trivas med

16 Sep 2022

Att hitta ett jobb att trivas med, det är vad de flesta av oss vill. Om man trivs på sitt arbete så gör man ju även ett mycket bättre jobb. För att hitta det där jobbet, är det viktigt att fundera på vad man kan tänka sig att göra eller vad man är duktig på. Kanske det är läge att skola om sig, om det är så att man är i ett yrke man inte trivs i alls. Ett sätt att få jobb är att gå till olika företag och visa intresse. Som att gå in på en mekanisk verkstad, som Axido, eller in till olika butiker. Du kan lämna av ditt cv och visa att du finns.

Många möjligheter

Idag finns det många möjligheter att jobba med det man vill. En del säger att det är svårt att få jobb idag, men det är det faktiskt inte. Det gäller bara att våga vidga sina vyer. Ett sätt att få jobb på är att skapa det själv. Idag är det rätt många som frilansar eller startar eget. Det ger en frihet i att kunna göra exakt det man vill och gillar att göra. Internet har även det öppnat upp många nya vägar att hitta jobb. Man behöver inte längre bara gå via jobbsökarportaler, utan kan hitta jobb via sociala medier eller via vänner. Det gäller bara att ta steget ut och se till att du skaffar det jobb du känner att du vill ha!

Hur viktigt är det med ett bra cv?

15 Aug 2022

Det är egentligen inte så svårt att skriva ett cv, men det gäller att lyfta fram dig själv på ett bra sätt via det. Det oavsett om du söker jobb på ett konsultbolag så som ett rekryteringsbolag i Malmö eller på ett företag. Ditt cv ska göra att arbetsgivaren känner att du är rätt person för jobbet och att han eller hon kallar dig till intervju. 

En trailer om dig

Man kan säga att ditt cv, det är en slags trailer över dig och dina kunskaper. Ofta så är det ju en trailer som avgör om man vill se en film eller inte. Samma sak gäller när arbetsgivare läser ett cv. Den avgör om de känner att du är rätt person eller inte passar in alls. Ditt cv får inte vara en trist innehållsförteckning över allt du gjort i arbetslivet. Det ska vara en förteckning över dina erfarenheter, men bara de som är relevanta för det jobb du söker. 

Anpassa ditt cv

Skriv inte ett för långt cv och håll även det personliga brevet kort. Se även till att du anpassar båda för det företag du skickar det till. Det är alltid bra att göra en ny ansökan för varje jobb du söker. Allt för många skickar exakt samma cv och personligt brev, till flera olika företag. Det är bra att istället anpassa det efter annonsen och det som företaget är ute efter. Det ökar chanserna att komma på intervju. Se även till att göra det lättläst, med bra rubiker och text, samt korrekturläs det så att det inte innehåller stavfel. 

Är du på jakt efter en bra vinsch?

22 Apr 2022

Något som kan vara bra att ha på ditt fordon, det är en vinsch. Särskilt om du bor på landet eller om du ofta befinner dig i oländig terräng. På www.warriorwinches.se kan du hitta många olika sorters vinschar om det är så att du vill köpa en. Det är bara att sedan installera den på ditt fordon. Sedan finns det även fristående vinschar för andra behov.

Det smidigaste är att välja en elektrisk vinsch. Av dessa finns det två varianter kan man säga. Det finns elvinschar för horisontella drag och det finns lyftvinschar för vertikala lyft. Så när du ska välja vinsch, gör det utifrån om du har tänkt lyfta eller dra laster med vinschen.

Hitta den rätta vinschen för dig

Du som ska köpa dig en vinsch, som är elektrisk, du måste ha koll på två egenskaper på vinschen. Det är dragkapaciteten och vinschhastigheten.

När det handlar om det som heter dragkapacitet så är det ett mått på hur mycket vikt vinschen kan klara av att dra eller lyfta. Du bör alltid välja en med en högre dragkapacitet än vad du egentligen behöver. 

När det handlar om vinschhastighet, så beror hastigheten bland annat på lastens vikt. Det är nämligen så att en tyngre last, den kommer alltid att ta längre tid att vinscha. En elvinsch brukar kunna dra last med ungefär 1,5 m per minut. En modell med högre vinschhastighet har en mer kraftfull motor och förbrukar därmed också mer energi

Är det dags att byta ut dina fönster?

4 Mar 2022

Ibland så dyker det ju upp måsten att göra med huset. För det mesta handlar det om att byta taket, måla huset eller byta fönster. Som tur är så är det ju långa intervaller mellan alla dessa saker. Just att byta fönster, det kan vara dags om du känner av att det drar in kallt, blir kallras eller om du vet med dig att de inte byts sedan typ 1950-talet. 

Att byta fönster, det är något du kan göra själv eller så anlitar du proffs för att göra det. På Fönsterfabriken i Trelleborg har du många fönster att välja mellan.

Välja fönster

Det finns ju en massa val du kan göra då det handlar om fönster. Bland annat vad för material de ska vara i. PVC är allt mer vanligt till exempel. Sedan var det ju utseendet på dem med som kan spela roll. Du bör ju ha fönster som passar väl in med husets arkitektur, så att det inte blir konstigt.

Fönstrets funktioner kan även vara värt att fundera på, om de ska gå att öppna och i såfall om de ska öppnas utåt eller inåt.

Ha gärna koll på U-värden med mera. Om du inte har koll på vad som är vad med olika värden, så prata med en fönsterförsäljare som kan förklara det närmre.

Sen, bestäm dig för om du ska sköta fönsterbytet själv eller om du ska ta in en bra hantverkare som kan göra det åt dig. 

Godaste fisksoppan

24 Jan 2022

Många soppor är ju sådana att de passar bäst att äta när det är höst eller vinter. Men fisksoppa, det passar när som! Jag brukar satsa på köpa fisk hemleverans och göra både soppa och andra goda fiskrätter. Vilken är då den godaste fisksoppan? Jag har recept på flera, och ska dela med mig av två! Så får ni själva avgöra vilken som är godast!

En god fisksoppa

Ingredienser

4 portioner

  • 400 gram fiskfilé(er), t ex torsk ell hoki
  • 300 gram laxfilé
  • 0,5 st purjolök(ar)
  • 0,5 st gul lök(ar)
  • 1 msk margarin
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 1,5 tsk tomatpuré
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2,5 dl vin, vitt torrt
  • 1,5 tärning(ar) fiskbuljong
  • 1 dl Creme fraiche
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 1 paket saffran
  • 300 gram räkor, med skal
  • 1 burk(ar) musslor, valfritt

Vitlöksmajonnäs
gräddfil
majonnäs
vitlök(ar)

Tillagning
1. Tina fisken, strimmla purjolöken, hacka löken.
2. Smält margarinet i en gryta, fräs löken glansig. Pressa i vitlök, rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt fräsa en stund.
3. Tillsätt buljongen och vattnet. Låt koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vin och saffran. Sjud ca 15 min.
4. Skär fisken i munsbitar. Lägg den i grytan och sjud ytterligare ca 7 min.
5. Skala räkorna. Tillsätt dem och ev. musslorna. Hetta upp och servera genast. Gärna med aioli eller vitlöks majonnäs och varmt bröd.

Soppa nummer två

Det här behöver du :

  • 1 röd lök
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk hummerfond
  • 1 msk tomatpure
  • 1 röd paprika
  • 2 st morötter
  • 4 st potatisar
  • 8-9 dl vatten
  • 300 gram torsk & lax
  • 1 kruka dill
  • salt +lite cayenne

Citronailoi:

  • 2 äggulor
  • 1 3/4 dl rapsolja
  • 2 tsk citronsaft + skal
  • 1/2 pressad vitlöksklyfta
  • salt

Gör aiolin så här:

Äggen ska vara i samma temperatur som oljan så ta fram dem en timme före! 

Lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Gör soppan så här :
Skala och hacka lök, potatis, paprika och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter, paprika + lök en liten stund , vänd ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt & peppar
Toppa soppan med aioli och mer dill ( alt. persilja )

Planera in jullovet

22 Nov 2021

Nu är det inte långt borta förrän alla barn som går i skolan har jullov. Om du jobbar som lärare så har ju även du lite lov, men det kan även vara vissa dagar du jobbar. Du kan då fundera på om det är dags byta ut era skolmöbler. Nya finns att hitta hos Cadiform. För dig som bara är förälder, så är det smart att planera in jullovet redan nu. Kanske du ska ta ledigt från jobbet en del? Det är ju ofta lämpligt att göra runt jul och nyår.

Att hitta på skoj saker under jullovet, det brukar de flesta barn uppskatta. Det är inte ett måste att dra till fjällen eller betala massa dyra pengar för både det ena och andra. Det går göra en massa gratis saker hemma.

Skoj saker att göra på jullovet

Förhoppningsvis har det kommit en massa snö lagom tills att barnens lov börjar. För då krävs det inte så mycket mer än varma kläder, en pulka och gott humör. Ta med barnen till en bra pulkabacke och åk utför och ha skoj. Grilla korv som lunch eller ha med mackor och varm choklad.

I snö går det även att bygga olika saker. Allt från snögubbar till snöfort, lyktor och mycket mer. Ha ett vänskapligt snönbollskrig i trädgården.

Är det allt för kallt ute, så stanna inne. Spela roliga spel, pussla eller baka tillsammans. Det finns en massa bra skoj att göra även inne.

Plugga till revisor?

18 May 2021

Du som gillar matematik, att räkna och hålla på med ekonomi, du kan satsa på ett yrke som revisor. Du kan då starta eget eller jobba på ett ställe som Dillon. Innan du kan jobba som det, så är det studier du måste ta dig igenom. Allra först så ska du så klart ha gått gymnasiet. Det spelar ingen roll vad för linje, för det är efter där du kan inrikta dig på ekonomiska studier. Räkna med att få plugga samt arbeta i totalt 8 år innan du kan börja jobba på riktigt. Det du ska börja med efter gymnasiet är att gå tre år på högskola eller universitet mot ekonomi för att få en kandidatexamen. Därefter ska du göra tre år praktisk utbildning där du arbetar under en auktoriserad revisor.

Efter detta är det ytterligare två år där du kan studera igen eller göra praktisk utbildning. Därefter måste du  avlägga ett prov och det hos Revisorsnämnden som ger dig din titel som auktoriserad revisor. 

Jobba som revisor

När du väl är auktoriserad revisor så kan du jobba med det. Antingen genom att ha eget eller bli anställd av ett redovisningsföretag eller liknande. Som revisor kan du jobba med en mängd olika saker. Det handlar en hel del om att kontrollera företags bokföring, redovisningar, med mera. Det gäller att ha bra koll på siffror samt vara mycket noga med det man gör. Du måste även kunna följa regler och instruktioner och alltid vara uppdaterad på vad som gäller.

Inte kul med ryggskott

25 Dec 2020

Något man kan drabbas av, helt utan förvarning, det är ryggskott. Det kanske är av att du lyfter tungt på jobbet, eller så sker det hemma. Just för att undvika att manuellt lyfta eller förflytta saker så kan det vara bra att satsa på transportörsystem, läs mer här om det. 

Drabbas du av ryggskott så kan du successivt eller helt utan anledning få ont i nedre delen av ryggen. Vem som helst kan drabbas av ryggskott, i vilken ålder som helst. Det finns två former av ryggskott och det är akut ryggskott och kroniskt ryggskott.

Orsaker till ryggskott och vad man kan göra

Ryggskott kan komma plötsligt och helt utan anledning. Det kan kan bero på att du böjer dig fram och knyter skorna så väl som när du kliver ur sängen eller om du gör något på jobbet. Du kan ha haft upprepade påfrestningar under en längre tid.

Först bör du ta reda på varför du fick ryggskott, så att du kan förhindra att drabbas av fler, eftersom det kan ge kroniska skador. Du bör även se till att röra på dig även om du är stel och har ont. Sitta still gör det nämligen bara värre. Besök en läkare med om du vill, särskilt om du inte haft ryggskott innan. 

Du kan besöka en kiropraktor. Där kan du få hjälp med behandling samt rehabiliteringsprogram. Du kan även testa smärtlindring med värktabletter, eller prova TENS. Det står för transkutan nervstimulering och ger smärtlindring med hjälp av en apparat. 

Hur ofta behöver man städa egentligen?

5 Jun 2020

Det är rätt så viktigt att hålla sitt hem rent. Dels för att det är bra för hälsan, dels är det bra för hur vi mår för övrigt så att säga. Det är svårt att säga hur ofta man ska städa, det beror ju en del på hur stort man har det. Men en generell regel är att man bör göra en städning per vecka i alla fall. Dock kan det vara bra att även varje dag se till att köket och badrummet hålls rent, så att det har den hygienen som den bör. Det eftersom att de rummen används varje dag. Sedan kan det också vara bra att göra en storstädning lite då och då.

Måste man städa varje dag?

Köket och badrummet är de rum du bör hålla efter varje dag. Det är inte så att du måste göra en grundlig städning. Men se till så att det är diskat och avtorkat i köket, samt håll handfat och toalettstol rena.

Sedan, då du gör din veckostädning så kan du vara mer grundlig i de rummen samt i alla andra rum då. 

Ha en städdag

Sätt en dag i veckan du har som städdag. Det kan vara mitt i veckan eller en av helgens dagar. Då ska du se till att städa ordenligt, med damma av, dammsuga och torka av golven med mera. Eller så kikar du in på www.stadcompaniet.se och anlitar hemstädning. Det brukar oftast även det vara en gång per vecka. 

← Äldre inlägg

En blogg av mig - för mig - och dig. Här postar jag lite av varje, sådant jag känner för. Bloggen är lite som ett kommunikationsmedel med mig själv, men också med dig om du har lust att kommunicera.

Prenumerera:

Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: