Konstiga fakta du nog inte visste

Internet är fyllt av en mängd konstiga och kul fakta. Här är några av dem.

Delfiner sover med ett öga öppet

Delfiner är kända för att vara ett av de smartaste djuren på planeten - möjligen för att de kan bevara sin hjärnkraft. Eftersom de ständigt måste vara på jakt efter rovdjur, har marina däggdjur utvecklat ett snyggt trick för att bibehålla partiellt medvetande även när en del av deras hjärnsömn. Forskare har testat huruvida denna "halva sömn" negativt påverkar djurens vakenhet under dagen, men har funnit att även efter fem dagars testning av deras nattliga vakenhet, har de förblivit lika vakna och uppmärksamma som någonsin.

Dammsugare var ursprungligen hästdragna

En av de tidigaste kända dammsugarna var så stor att den fick transporteras från hus till hus via en häst och vagn. Dess gigantiska slangar slogs genom kundernas fönster, och en gasdriven motor genererade suget som drog smutsen och skräpet in i en glasbehållare där åskådare kunde stirra på mängden smuts som kom från sina grannars hem.

Pandor bajsar det mesta de äter

Pandor äter i princip bara bambu, som också råkar vara otroligt svårsmält. Det betyder att dessa förtjusande djur måste äta cirka 30 pund av grejerna varje dag för att få i sig tillräckligt med näringsämnen - att avföra ungefär fyra femtedelar av vad de äter (och till och med vad de smälter är inte särskilt lätt för deras mag-tarmsystem). Dessa killar borde verkligen överväga en förändring i kosten.

Alfred Hitchcock var rädd för ägg

Spänningens mästare, som skrämde publiken med filmer som Psycho och The Birds, ansåg sig vara en ovofob – någon som var rädd för ägg. Alfred Hitchcock förklarade för en intervjuare 1963: "Jag är rädd för ägg, värre än rädd; de gör uppror mot mig. Den där vita runda saken utan några hål, och när du bryter den, inuti finns den där gula saken, rund, utan några hål …Blod är glatt, rött. Men äggula är gul, upprörande. Jag har aldrig smakat det."

14 Jan 2023

En blogg av mig - för mig - och dig. Här postar jag lite av varje, sådant jag känner för. Bloggen är lite som ett kommunikationsmedel med mig själv, men också med dig om du har lust att kommunicera.

Prenumerera:

Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: