Skriv ett bra personligt brev till din jobbansökan

När du söker ett jobb så ska du dels skicka ditt CV, dels ska du bifoga ett så kallat personligt brev. Detta läses av de som ska anställa dig, eller så är det rekryterare från skillu.se. De sysslar med hållbar rekrytering. Oavsett, så är det bra att ha ett personligt brev för varje jobb du söker. Du bör alltså inte ha ett enda, likadant och skicka med alla ansökningar du gör. Du bör alltid anpassa det efter det jobb du har sökt. Ett personligt brev är en presentation av dig själv där du kan berätta om varför du är rätt person för jobbet. 

Ditt CV och ditt personliga brev bör komplettera varandra, utan att du upprepar dig. Du behöver max en A4 för ditt brev.

Saker att tänka på när du skriver ett personligt brev

Börja med att skriva en kort och slagkraftig inledning, där du förklarar vilket jobb du söker och varför just du passar för det. Du vill ju att läsaren ska fortsätta läsa! Sedan, som sagt, anpassa brevet efter det jobb du söker. Det ska vara som ett slags svar på arbetsgivarens annons.

Du bör uttrycka dig professionellt, men undvik att vara allt för formell. 

Ge exempel som lyfter fram dina egenskaper.  som noggrann? Berätta i så fall om olika situationer när du varit det. Exemplen kan vara hämtade från jobb och studier, men lika gärna något från din fritid.

Något du även ska undvika är så kallade klyschor, sånt som typ alla skriver. Exempel på det är ”stresstålig”, ”utåtriktad” eller ”gillar att ha många bollar i luften”. Dåå är det bättre att förklara på vilket sätt du är. 

23 Sep 2022

En blogg av mig - för mig - och dig. Här postar jag lite av varje, sådant jag känner för. Bloggen är lite som ett kommunikationsmedel med mig själv, men också med dig om du har lust att kommunicera.

Prenumerera:

Facebook:

Facebook

Senaste inläggen: