Många soppor är ju sådana att de passar bäst att äta när det är höst eller vinter. Men fisksoppa, det passar när som! Jag brukar satsa på köpa fisk hemleverans och göra både soppa och andra goda fiskrätter. Vilken är då den godaste fisksoppan? Jag har recept på flera, och ska dela med mig av två! Så får ni själva avgöra vilken som är godast!
Ingredienser
4 portioner
Vitlöksmajonnäs
gräddfil
majonnäs
vitlök(ar)
Tillagning
1. Tina fisken, strimmla purjolöken, hacka löken.
2. Smält margarinet i en gryta, fräs löken glansig. Pressa i vitlök, rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt fräsa en stund.
3. Tillsätt buljongen och vattnet. Låt koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vin och saffran. Sjud ca 15 min.
4. Skär fisken i munsbitar. Lägg den i grytan och sjud ytterligare ca 7 min.
5. Skala räkorna. Tillsätt dem och ev. musslorna. Hetta upp och servera genast. Gärna med aioli eller vitlöks majonnäs och varmt bröd.
Det här behöver du :
Citronailoi:
Gör aiolin så här:
Äggen ska vara i samma temperatur som oljan så ta fram dem en timme före!
Lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp. Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.) Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin. Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.
Gör soppan så här :
Skala och hacka lök, potatis, paprika och morötter i småbitar.
Hetta upp en kastrull och fräs rotfrukter, paprika + lök en liten stund , vänd ner tomatpure, dill, fond och vatten. Låt sjuda upp till potatisen är mjuk. Skär lagom små bitar av torsken och vänd ner, låt sjuda i 5- 7 minunter eller tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt & peppar
Toppa soppan med aioli och mer dill ( alt. persilja )